Обща Информация

Факти за кафето

 • Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе
 • Кафето има близо два пъти повече вкусови характеристики от виното!
 • 57% от кафето се пие на закуска; 34% – без връзка с хранене; 13% – след обяд и вечеря
 • Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)
 • Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство
 • Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”
 • До X век кафето е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път
 • В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони
 • В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята
 • Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден
 • Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе

Когато става въпрос за дневната ви чаша кафе, знаете ли кои видове кафе ви дават тази наслада?  Повечето  кафе ентусиасти веднага  биха могли да ви кажат, че има два вида кафе на зърна: Арабикаи Робуста . Цялото кафе на света попада в една от тези две категории. Но произхода и качествата на зърната са това, което ги прави толкова драстично различни. Различните видове кафе на зърна-Арабика или Робуста променят вкуса, аромата и силата на кафето. Така, че важно е да се знаят разликите между  основните видове кафе. Най-важната и  основна разлика са условията, при които се отглеждат. Има 65 страни производителки на кафе и се съобщава за над 10000 разновидности, така че възможностите са необятни.

Факти за кафето

Съдържание на Липиди и захари

Във видове кафе Арабика се съдържат почти 60% повече липиди. Те имат  почти два пъти по -висока  концентрация  на захар от Робуста. Този фактор също оказва голямо влияние върху това изтънченият вкус на видове кафе Арабика да е предпочитаният.

Най-често за приготвяне на еспресо кафе се използват кафе зърна от сорта Arabica Coffee. Kафе сортовете Robusta обикновено се използват в блендове за еспресо кафе. Кафе зърната Robusta се считат за по-ниско качество от Arabica кафе. Те са добре известни с това,че правят по-хубав каймак, плътни са и съдържат по-високи нива кофеин. Подходящи са за любителите на силното кафе. Тоест Робуста помага за образуването на каймак, за плътността на кафето и увеличава количеството на кофеина т.е силата на кафето. Арабиките омекотяват кафето и придават аромата.

Арабика сортовете имат четири хромозомни набора и около 90 ароматни вещества. Докато Робуста имат два хромозомни набора и само около 4 ароматни вещества. Общо казано, Арабиките в еспресо кафе балансират и смекчават горчивината на Робуста и придават леката приятна киселинност на кафето. Еспресо кафе на зърна обикновено е по- тъмно изпечено. Въпреки, че някои хора предпочитат по-леко изпечено – това е въпрос на личен вкус. Всеки вид изпичане може да се използва за еспресо кафе.

Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг – 100мл; зелен чай 115 мг – 100мл; плодов сок 34 мг – 100мл).