Обща Информация

За Кафето

Чудили ли сте се, дали има някакви правила, по които да си правите кафето така, че да е толкова вкусно и наситено, колкото го искате. Е да, има такова правило, нарича се правилото на 5-те М, заимствано от италианския език:

За Кафето
  • „Miscela“ – смес
  • „Macinatura“ – смилане
  • „Mano del barista“ – ръката на бармана
  • „Macchina da caffè“ – кафе-машината
  • „Manutenzione“ – поддръжка

Имате ли 100% качество на всичките 5 М, значи кафето Ви ще е прекрасно. Добрата новина е, че с капсулите, които предлагаме всичко това е гарантирано и приготвянето  на качествено кафе е сведено само до поставяне на капсула и поставяне на чаша!!!

Най важното за качественото еспресо е самото еспресо.Неслучайно нашата селекция е сведена само до три бранда кафе.Lavazza,Kimbo и Illy.Но въпреки това вашият избор пак няма да е лесен.

Много важно, разбира се е количеството кафе, което се използва.

За Кафето

Една чашка еспресо трябва да съдържа около 42 зърна добре изпечено и смелено кафе, което е средно между 40 и 80 mg кофеин.

ILLY  Espresso  System

За Кафето
За Кафето

.

 

 

 

 

 

Lavazza maxi point

За Кафето

Lavazza BLUE  and Kimbo BLUE

За Кафето

Как работи  капсулната  система

Горните игли пробиват металнато фолио на капсулата.След като пробият иглите вкарват вода под налягане в капсулата.По този начин се прави спарка на кафето за няколко секунди.По този начин се извлича най- добрия вкус и каймак от кафето.Вследствие на налягането , капсулата пристиска от долните игли, и те пробиват дъното на капсулата.Водата преминава през капсулата и кафето еспресира в чашата.Резултатът е перфектно,ароматно еспресо с пухкав каймак.

Няколко са причините да стане това еспресо перфектно:

Кафето трябва да е добре селектирано.Нашите блендове използват най- качествените блендове от целия свят.

Кафето трябва да е свежо-Капсулата запазва кафето свежо и елиминира процеса на окисляване.

-Кафето трябва да е добре смляно –Малките мелачки за кафе или кафемашините ,с вградени кафемелачки не могат да осигурят правилно смилане на кафето. Кафето се смила по най – високите стандарти във фабриката за печене.При капсулите смилането е съобразено изцяло с кафемашините на капсули.

-Кафето трябва да бъде добре темперирано-Кафето в капсулата е прецизно темперирано.Един експерт може да темперира кафето правилно, но средно статистическия потребителне може да направи това правилно.

-Кафегрупата трябва да се  пази чиста-Кафето смляно в капсулата си остава в капсулата и по този начин кафегрупата си остава чиста.Това трудно би се случило в една малка кафемашина,или в кафемашина със зърна.За един добър бариста непрекъснатото почистване на кафемашината е задължително.

Кафемашината на капсули елиминира капризите на обикновенните кафемашини на зърна.Това е причината 65% от офисите, които консумират кафе в Италия да използват кафемашини за капсули.Така се гарантира постоянност и качество на направеното кафе.

За Кафето

Когато става въпрос за дневната ви чаша кафе, знаете ли кои видове кафе ви дават тази наслада?  Повечето  кафе ентусиасти веднага  биха могли да ви кажат, че има два вида кафе на зърна: Арабикаи Робуста . Цялото кафе на света попада в една от тези две категории. Но произхода и качествата на зърната са това, което ги прави толкова драстично различни. Различните видове кафе на зърна-Арабика или Робуста променят вкуса, аромата и силата на кафето. Така, че важно е да се знаят разликите между  основните видове кафе. Най-важната и  основна разлика са условията, при които се отглеждат. Има 65 страни производителки на кафе и се съобщава за над 10000 разновидности, така че възможностите са необятни. 

Съдържание на Липиди и захари

Във видове кафеАрабика се съдържат почти 60% повече липиди. Те имат  почти два пъти по -висока  концентрация  на захар от Робуста. Този фактор също оказва голямо влияние върху това изтънченият вкус на видове кафе Арабика да е предпочитаният.

Най-често за приготвяне на еспресо кафе се използват кафе зърна от сорта Arabica Coffee. Kафе сортовете Robusta обикновено се използват в блендове за еспресо кафе. Кафе зърната Robusta се считат за по-ниско качество от Arabica кафе. Те са добре известни с това,че правят по-хубав каймак, плътни са и съдържат по-високи нива кофеин. Подходящи са за любителите на силното кафе. Тоест Робуста помага за образуването на каймак, за плътността на кафето и увеличава количеството на кофеина т.е силата на кафето. Арабиките омекотяват кафето и придават аромата.

  • Кафето има близо два пъти повече вкусови характеристики от виното!

Арабика сортовете имат четири хромозомни набора и около 90 ароматни вещества. Докато Робуста имат два хромозомни набора и само около 4 ароматни вещества. Общо казано, Арабиките в еспресо кафе балансират и смекчават горчивината на Робуста и придават леката приятна киселинност на кафето. Еспресо кафе на зърна обикновено е по- тъмно изпечено. Въпреки, че някои хора предпочитат по-леко изпечено – това е въпрос на личен вкус. Всеки вид изпичане може да се използва за еспресо кафе.

-Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе

-57% от кафето се пие на закуска; 34% – без връзка с хранене; 13% – след обяд и вечеря

– Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)

– Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство

– Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”

– До X век кафето е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път

-В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони

– В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята

– Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден

– Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе

– Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг – 100мл; зелен чай 115 мг – 100мл; плодов сок 34 мг – 100мл).

Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма, както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси като дишането, например. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като предпазват и от преждевременно стареене на клетките.

Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на ценните елементи. Умерената консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе, 150мл, съдържа около 0.5 г антиоксиданти).

Същевременно, любимата ни напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора, повишаване на физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества (испански учени са установили, че 100 мл. разтворимо кафе има 0,75 мг. баластни вещества – повече освен от филтрираното кафе (0.47 мг.) и еспресото (0.65 мг.), от чаша вино и портокалов сок)

.Най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича копи лувак (Kopi Luwak). Кафеените зърна преминават през стомаха на местни гризачи, след което се събират и преработват.

През 1908 Мелита Бенц изобретява системата за филтриране на кафе. Домакинята от Дрезден пробива дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателна хартия от тетрадка на сина си. По-късно съпругът є основава концерна „Мелита” за филтри за кафе.

Напитката е способна да повиши и сексуалната активност. Това съществувало още в средните векове мнение се потвърждава и от съвременни изследвания…

През 2009 година бе публикувано и изследване с 1409 човека, което доказва, че консумацията на кафе намалява с 65 до 70% риска от деменция и с 62 до 64% – от болестта на Алцхаймер при тези, които консумират 3 – 5 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият 2 или по-малко кафета ежедневно.

– За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него.

В последните години, обаче, учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе напитки носи на организма. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.

 Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе

– Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)

– 57% от кафето се пие на закуска; 34% – без връзка с хранене; 13% – след обяд и вечеря

– Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство

– Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”

– До X век кафето е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път

– В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони

– В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята

– Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден

– Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе

– За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас 
Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него.
В последните години, обаче, учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе напитки носи на организма. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.
Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг – 100мл; зелен чай 115 мг – 100мл; плодов сок 34 мг – 100мл).
Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма, както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси като дишането, например. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като предпазват и от преждевременно стареене на клетките.
Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на ценните елементи. Умерената консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе, 150мл, съдържа около 0.5 г антиоксиданти).
Същевременно, любимата ни напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора, повишаване на физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества (испански учени са установили, че 100 мл. разтворимо кафе има 0,75 мг. баластни вещества – повече освен от филтрираното кафе (0.47 мг.) и еспресото (0.65 мг.), от чаша вино и портокалов сок)
.Най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича копи лувак (Kopi Luwak). Кафеените зърна преминават през стомаха на местни гризачи, след което се събират и преработват.
През 1908 Мелита Бенц изобретява системата за филтриране на кафе. Домакинята от Дрезден пробива дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателна хартия от тетрадка на сина си. По-късно съпругът є основава концерна „Мелита” за филтри за кафе.
Напитката е способна да повиши и сексуалната активност. Това съществувало още в средните векове мнение се потвърждава и от съвременни изследвания…
През 2009 година бе публикувано и изследване с 1409 човека, което доказва, че консумацията на кафе намалява с 65 до 70% риска от деменция и с 62 до 64% – от болестта на Алцхаймер при тези, които консумират 3 – 5 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият 2 или по-малко кафета ежедневно.
Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2. Американско проучване сочи, че умерената консумация на черната напитка (с кофеин и без кофеин) намалява риска от този тип диабет в млади и средно възрастни жени.