Обща Информация

Антиоксидантите в кафето

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. В последните години, обаче, учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него.

Антиоксидантите в кафето

Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе напитки носи на организма. Освен познатото тонизиращо тялото и стимулиращо ума действие, учените посочват чашата ни кафе и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.

Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти. Резултатите от последните научни изследвания показват висока бионаличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли) – учудващо повече дори и от редица други напитки (кафе 200 мг – 100мл; зелен чай 115 мг – 100мл; плодов сок 34 мг – 100мл).

Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма, както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси като дишането, например. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като предпазват и от преждевременно стареене на клетките.

Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, тютюнопушене, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на ценните елементи. Умерената консумация на 3 до 5 кафе напитки дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе, 150мл, съдържа около 0.5 г антиоксиданти).

Същевременно, любимата ни напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, помага за премахване чувството на умора, повишаване на физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя баластни вещества (испански учени са установили, че 100 мл. разтворимо кафе има 0,75 мг. баластни вещества – повече освен от филтрираното кафе (0.47 мг.) и еспресото (0.65 мг.), от чаша вино и портокалов сок).